Nieruchomości za granicą

Nieruchomości za granicą
Dziś jest 24 wrz 2023, o 22:32

Strefa czasowa: UTC + 2

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 cze 2015, o 10:37 

Witam serdecznie.
Mój post pojawia się na forum "Dom bez Granic" z takiego względu, iż usilnie poszukuję polskiego agenta nieruchomości na Gold Coast w Australii. Chciałbym koniecznie nawiązać kontakt z osobą mówiącą po polsku z tego rejonu. Wim iż to gorący temat na rynku nieruchomości w Australii i jestem zainteresowany inwestycją i zakupem apartamentu albo domu na Gold Coast.
Potrzebuję kogoś aby wprowadził mnie w zagadnienie cen, podatków i podesłał mi jakieś konkretne oferty. Chciałbym wyjechać z Polski już wkrótce. Mam wkrótce ukończone 55 lat i wiem iż w Australii można się starać o tzw. retirement visa, czyli wiza dla niezależnych finansowo emerytów. Osób niezależnych finansowo, które mogą się w Australii utrzymać i sobie tam mieszkać. Mógłbym mieć problem tylko z językiem angielskim.
Szukałem godzinami w internecie, ale nie udało mi się żadnych Polaków z Australii znaleźć obeznanych z tym tematem.
Czy ktoś z Was mógłby mi pomóc. Proszę o odpowiedzi na forum poniżej. Myślę iż to bardzo ciekawy temat, który zainteresuje wiele osób w Polsce i nie tylko.
Po prostu potrzebuję się wszystkiego dowiedzieć o nieruchomościach w tamtym regionie Australii. Blisko Brisbane, na które można dość łatwo dolecieć.
Będę niezmiernie wdzięczny za jakikolwiek informacje. Proszę o wyczerpujące informacje i kontakt.
Chciałbym tutaj rozpocząć dyskusję z Polakami mieszkającymi w Australii na stałe. Czy to dobry pomysł? Ile kosztuje utrzymanie w Australii? Ile realistycznie kosztuje utrzymanie mieszkania/domu w Queensland? Ile trzeba na posiłki i wyżywienie?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
PostNapisane: 3 mar 2016, o 22:06 

Temat był założony dosyć dawno. Jestem ciekaw czy wszystkiego się Pan dowiedział. Jeśli tak, to czy mógłby Pan napisać te wszystkie informacje? Szczerze mówiąc nigdy nie słyszałem o czymś takim jak retirement visa a brzmi ciekawie

PostNapisane: 4 mar 2016, o 15:04 

Witaj Karolu
Dziękuję za post. Tzn. wszystko znalazłem na stronie Ambasady Australijskiej w sekcji Emigracja w języku angielskim. Jest wszystko dokładnie wytłumaczone i opisane. Także na wszelkich stronach angielskojęzycznych poświęconych Australii jest mnóstwo informacji na ten temat.
Nie mam teraz czasu aby Ci przesłac konkretne linki do tego, ale na 100% jest tego typu opcja. I własnie ja napisałem ten post w nadziei iz jacys Polacy są w temacie lub korzystali z tego systemu.
Pozdrawiam i do usłyszenia.

Strefa czasowa: UTC + 2